
Bebekler için Oyuncak Seçimi Nasıl Olmalıdır?
Ancak bu durum onların belli bir yaşa ulaşana kadar farklı tarz ve denemelerle güncel kalmak zorundadır. Yani anne ve babalar bebeklerine oyuncak seçerken onların sadece zaman geçirmeleri için değil, zeka ve fiziksel açıdan da katkılar elde edebileceği ürünlere yönelmelidir. Nitekim son zamanlarda bebekleri eğitici oyuncaklar konusunda birçok eğitici model üretildi.
Yaşa uygun oyuncak seçimi nasıl yapılır?
Bebek oyuncaklarının seçiminde yaş ile beden her zaman önemlidir. Yenidoğan bebeklerin oyuncakları genellikle kendi bedenleri olduğu için elleri ve ayaklarını sallayarak kendi başlarına eğlenmesini iyi bilirler. Bu eğlenceye siz de ışıklı ve sesli oyuncaklarla katkı sağlayabilirsiniz. Çünkü bebekler ses ve ışığa çok duyarlıdır. Bu nedenle ilk olarak onların görsel ve işitsel duyularına hitap edecek oyuncakların seçimini yapmalısınız. Yatağın üzerine asılabilen, hareket edip ses çıkaran küçük oyuncaklar işinizi görecektir. Bunun yanında bebe çıngırağı da iyi bir seçim olacaktır.6 ile 7 aylık bebekler de ise hareket etmeler yavaş yavaş başladığı için mekanı da genişlemiş olur. Çocukların oturmaya başladığı andan itibaren ellerine sığabilecek oyuncaklar tercih edilmelidir. Oyuncak ayı şeklinde peluş ve sağlıklı zararsız plastik türde ürünler, bebeklerin hem el kaslarının hem de görsel hafızasının gelişimini sağlar. Bebekler için en çok ilgi çeken oyuncaklar üzeri resimli olan ve zilli çıngıraklı olanlardır. Üstelik bu dönemlerde bebekler diş çıkardığı için, onların damağına zarar vermeyecek türden oyuncaklar önemlidir.
Bebeklerin yürümeye başladığı 8 ile 12 aylık dönemlerde ise oyuncak seçimini kırılmayan ve dayanıklı oyuncaklar üzerinden gerçekleştirmelisiniz. Bu dönemde çarpıp geri dönen arabalar, ses çıkaran toplar, tekerlekli hayvanlar ve şarkı söyleyen oyuncaklar gibi tercihler yapılmalıdır. Bu tarz oyuncaklar hem renkli hem de hareketli olduğu için bebeğinizi çok mutlu eder.
Bebeklerin artık ele avuca sığmayacak bir yapıya ulaştığı 15 ile 18. ay dönemlerinde ise ses çıkartan, şarkı söyleyen ve genellikle de oyuncak ayı tarzında peluş ürünleri denemelisiniz. Üstelik bu tarz oyuncaklar bebeklerin duygusal gelişimine katkı sağlar. Bu dönemdeki bebekler bir odadan diğerine geçebilecek güce de erişmiş olur. Çocukların çevresindeki olayları algılayıp kendisine çevirmeye başladığı dönemler ise 2 ile 3 yaşlarında başlar. Bu dönemlerde onların kullanabileceği çeşitli boylarda bebekler, kuklalar ve karakter destekli oyuncak tercihlerinde bulunun.
Bebeklik döneminden uzaklaşıp çocukluk dönemine geçiş yaptığı 4-6 yaşlarda masa başı faaliyetlerinde bulunmalısınız. Bu tarz faaliyetler zeka geliştirici oyuncaklar eşliğinde onların keyfini fazlasıyla yerine getirecektir. Özellikle de zeka geliştirici oyunlar, boyama aktiviteleri ve okunan kitaplardaki resimli karakterlerin konuşturulması onları bir hayli mutlu edecektir. Ayrıca çocukların ileriki dönemlerde kitap okuma alışkanlıkları da bu sayede gelişmiş olacaktır