
Göğüs Enfeksiyonu Olan Anne Bebeğini Emzirebilir mi?
Emziren kadınların en büyük korkularından biri göğüs enfeksiyonudur. Böyle durumlarda, anne bebeğini emzirmek istese dahi, enfeksiyondan dolayı bebek emzirme mümkün olmayabilir. Annenin duyduğu acı, bebeğini besleme dürtüsünün önüne geçebilir. Peki, göğüs enfeksiyonunu yakalanmış bir anne gönül rahatlığıyla bebeğini emzirebilir mi? Bu soruya yanıt vermeden önce, halk arasında ‘mastit’ olarak da bilinen meme iltihabının ne olduğunu ve nedenlerini kısaca özetleyelim.
Mastit, bakterilerin tıkanan süt kanalından girerek meme dokusunda enfeksiyona sebep olması durumudur. Enfeksiyon kapan göğüste kızarıklıklar oluşurken, meme çevresinde bölgesel ateş ve şiddetli ağrı görülebilir. Bu durum, annenin emzirirken acı çekmesine ve bebeğini emzirememesine sebep olmaktadır. Mastit oluşumunun en temel sebebi, göğüste fazla süt birikimidir. Annenin, sütünü düzenli bir biçimde boşaltmaması ve göğüste kalması sonucunda infektif mastit oluşur. Bunun yanı sıra, çarpma sonucu göğüste oluşan travmalar ile meme ucunda oluşan çatlaklar da mastite sebep olabilmektedir.
Yukarıdaki soruya gelince, göğüs enfeksiyonu olan anneler bebeklerini emzirmeye devam edebilirler. İyileşmeyen meme apseleri gibi çok ender rastlanan ve inatçı sorunlar haricinde, süt kanallarında süt birikmesini engellemek için annelerin bu gibi durumlarda emzirmeye devam etmeleri özellikle tavsiye edilmektedir.
Mastit sorunuyla karşılaşmamak adına önceden tedbir almak da mümkündür. Bu bağlamda, annelerin göğüslerinde biriken sütü düzenli olarak sağmaları gerekmektedir. Bu ihtiyacın giderilmesi için üretilmiş çeşitli göğüs pompaları mevcuttur. Manuel el pompaları (tirle) insan gücüyle çalışan, ancak pratik, hafif ve kolay taşınabilen ürünlerdir. Elektrikli göğüs pompaları ise farklı kademelerde çalışan ve annenin gücüne ihtiyaç duymayan, pratik ancak tirleye göre daha ağır modellerdir. İhtiyacınıza göre belirleyerek alacağınız bir göğüs pompası sayesinde, hem süt bezleriniz harekete geçerek sütünüz kolayca salgılanacak hem göğsünüzde biriken fazla sütü sağarak, daha sonra bebeğinize vermek için depolayabileceksiniz. Böylece, bebek gelişimi için hayati öneme sahip anne sütünden yavrunuz daha uzun bir dönem yararlanabilecektir.
Ayrıca, bebeği emzirme sıklığını artırma, göğse meme ucuna doğru hafif masaj yapma ve ılık suyla baskı uygulama göğüs enfeksiyonlarının iyileştirilmesi için kullanılan diğer alternatif yöntemlerdir.