
Bebeği Doğru Pozisyonda Emzirdiğimi Nasıl Anlarım?
Bebeklerimizi kucağımıza aldığımız andan itibaren doğru pozisyonda ve aktif emzirmek çok önemlidir. İlk 10-12 gün meme ucu hassasiyeti olabilir. Ama bu dönemden sonra meme ucunuzda sıkıntı varsa emzirme pozisyonlarını kontrol etmelisiniz!
Peki Doğru Emzirme Nasıl Olmalı?
- Bebeğin ağzı tamamen açık olmalı,
- Bebeğin çenesi memeye dayanmalı,
- Dudakları dışa doğru kıvrılmış olmalı,
- Meme olabildiğince ağzı doldurmuş olmalıdır. Yani meme ucuyla birlikte kahverengi bölgenin çoğunu ağzına almış olmalıdır.
Başarılı bir emzirmenin gerçekleşmesi için doğru emzirme teknikleri kullanılmalıdır. Annenin memesini bebeğe kavratması ve bebeğin memeye doğru bir şekilde yerleşmesi öğrenme süreci gerektirebilir. Emzirmenin uygun sürede ve uygun sıklıkta tekrarlanması ile doğru emzirme tekniğinin uygulanabilmesi mümkün olacaktır.
Memeye doğru şekilde yerleştirilmiş ve aktif emen bir bebek dışarıdan bakıldığında;
- Bebeğin ağzının tamamının genişçe açık olduğu,
- Dudaklarının dışa dönmüş olduğu, çenesinin memeye dokunduğu,
- Yanaklarının şişkin ya da memeye doğru düş şekilde olduğu,
- Ağzının üzerinde ve altında görülen areola büyüklüğü karşılaştırıldığında; ağzının üzerinde daha fazla, altında daha az areola bulunduğu yani bebeğin anne memesinin kahverengi kısmının çoğunu kavramış olduğu
- Bebek emzirme sonrasında meme ve meme başının sağlıklı görünümde olduğu görülür.
Emzirme sırasında;
- Başı ve vücudu düz bir hat gibi aynı doğrultuda durmalıdır.
- Bebeğin yüzü memeye bakmalı ve burnu, meme başının hizasında olmalıdır.
- Anne bebeği kendi vücuduna yakın tutmalıdır.
- Anne, işaret parmağı ile memeyi alttan desteklemeli, başparmak memenin üstünde olmalıdır. Anne memesini C şeklinde kavramalıdır.
- Emziren anneler bebeğini oturarak ya da yatarak emzirmek isteyebilir. Annenin kendini en rahat hissettiği konumda emzirmesi en uygun olanıdır.