Beslenme

Sütü Bırakan Bebeklerde İştahsızlık Problemi ile Nasıl Baş Edilir ?

Her anne bebeğinin anne sütü almasına büyük önem veriyor. Bu nedenle, bebek emzirmek meşakkatli bir iş olsa da bebeğinin en iyi şekilde beslendiğini bilen anne tüm zorluklara rahatlıkla göğüs geriyor. Yine de tüm çabasına rağmen anne, bazı durumlarda bebeği sütten kesmek zorunda kalabiliyor. Çeşitli sağlık sorunları sebebiyle bebeği memeden kesmek gerekebileceği gibi bazen bebek de kendi kendine anne sütünü bırakabiliyor.

Anne sütünden diğer gıdalara geçişin planlı bir şekilde yapılması, bebeğin beslenme düzeninin bozulmaması açısından oldukça önemli. Ancak, her zaman işler planlandığı gibi gitmeyebiliyor. Annesini emmeyi bırakan bebeklerde bazı durumlarda özellikle iştahsızlık gibi sorunlar baş gösterebiliyor. 

İştahsızlığın Başlıca Sebepleri

İştahsızlık sorunu ile karşılaşıldığında ilk atılması gereken adım bu sorunun nedenini tespit etmek olmalıdır. Bu çerçevede, bebek iştahsızlıklarında genellikle aşağıdaki nedenlerle karşılaşılabiliyor.

- Annenin duygu durumu bebeğin iştahını doğrudan etkiliyor. Annenin yaşadığı bir kaygı ya da olumsuz duygu durumu bebek tarafından algılanıp onun da olumsuz bir biçimde etkilenmesine sebep olabiliyor. Bu tür durumlarda da bebeğin iştahı kesilebiliyor.
- Diş çıkarma bebek iştahsızlığının önemli nedenleri arasında gösteriliyor. Bu süreçte ateşi çıkan ve huzursuz duyan bebeğin yeme düzeni de bozulabiliyor.
- Bebeğin mide ya da bağırsaklarında yaşayabileceği sıkıntılar da iştahı üzerinde önemli bir etki gösterebiliyor.
- Alerjik reaksiyonlar da bebeğin iştahını azaltan sebepler arasında gösteriliyor.
- Bunların yanı sıra, bebeğim gündelik rutinini bozacak ve onu huzursuz edebilecek her türlü dış etki de bebeğin beslenme düzeni üzerinde olumsuz etkiye sebep olabiliyor.

Bebeğinizi Sürekli Gözlemleyin

İştahsızlığın sebebini tespit ettikten sonra atılacak adım bebeğin gelişiminin takibidir. Bebeklerin geçirdikleri döneme göre ideal boy ve kilo ölçülerine ilişkin çizelgeler bulunuyor. Söz konusu çizelgeler yardımıyla bebeğin gelişimi takip edilmelidir. Bunun yanı sıra, bebeğin bezi de kontrol edilerek boşaltım sisteminde bir sorunun olup olmadığının kontrolü önem taşıyor. Tüm bu adımların ardından, bebeğinizin iştahsızlığına ilişkin geçerli bir sebep bulamıyorsanız, önerimiz doktorunuzla temasa geçerek konuya dair yardım istemeniz olacaktır.

Sonuç olarak, bebeğini emzirmeyi kesmek isteyen ya da bebeği kendiliğinden emmeyi bırakan annelerin karşılaşacağı sorunların başında iştahsızlık gelebiliyor. Böyle bir sorun yaşadığınız bebeğinizi gözlemleyerek, ardında da doğru adımları atarak iştahsızlık sorununun üstesinden kolaylıkla gelebileceğinizi unutmayın.

Daha Fazla Kaynak