
Mama Kaşığı Kullanmaya Ne Zaman Başlanmalı?
Bebeğin anne sütü ile başlayan beslenme düzeni, ek besine geçişiyle birlikte daha önemli bir hal almaktadır. Bebeğin anne sütü, ek gıda dengesi iyi ayarlanmalı, bebeğin doğru şekilde beslenmesi sağlanmalıdır. Bu süreçte bebek mama seti benzeri ürünler annelere büyük kolaylık sağlamaktadır. Ek gıdalarla beslenme sürecine geçmeden önce de bebekler için kaşık ihtiyacınız olacaktır. Bebeklerin dışardan alabileceği D vitamini, doktorunuzun yazdığı ve kullanmanız gereken diğer vitaminleri bebeğinize verirken bebek kaşığına ihtiyaç duyacaksınız. Yenidoğan bebek kaşık ucunun silikondan tasarlanmış olması önemlidir. Bebeğin hassas ağız yapısını kesinlikle zedelemeyecek yumuşaklıkta silikondan yapılmış olması gereklidir. Silikon mama kaşıkları bunun için idealdir.
Neden bebek kaşığı kullanmalısınız?
Bir bebek yemek seti, temel olarak mama kaşığı ile mama tabağından oluşur. Bu tür setler yardımıyla bebek çok rahat bir şekilde beslenebilmektedir. Özellikle mama kaşığı seçimi doğru yapılırsa, annenin işi bir hayli kolaylaşacaktır. Mama kaşığı sayesinde;- bebek kendi kendine yeme alışkanlığı kazanabilir,
- bebeğin ağız yapısına uygun olması sayesinde bebeğe herhangi bir zarar vermez,
- dikkat çekici renkleri bebeğin ilgisini çeker ve yemek saatleri bebek için bir eğlenceye dönüşebilir,
- hem sıvı hem katı yiyeceklerin bebeğe kolaylıkla yedirilmesini sağlar,
- bebeğin tutma ve kavrama hareketlerinde gelişim göstermesinde pozitif etkisi bulunmaktadır.
Anne sütü alan bebek, ek gıdaya ilk adımını biberonla atar. Bununla birlikte, bebek belirli bir olgunluğa eriştiğinde mama kaşığı kullanmaya başlayabilir. Bebeğin mama kaşığına ne zaman geçeceğiyle ilgili kesin bir tarih olmamakla birlikte bebeğin gelişimi süreci ve ihtiyaçlarına göre bu kararı anne rahatlıkla verebilecektir. Genel olarak, 6 ayı geçtikten sonra bebeklerde mama kaşığı kullanımı başlamaktadır. Bebek, kullandıkça kaşığa alışmakta ve yemeği tabağından alma, kaşığı ağzına götürme gibi hareketleri tekrarladıkça motor becerileri gelişmektedir. Bu bakımdan, mama kaşığı kullanımında anne, sabırlı olmalı ve öğrenmesi için bebeğine hem zaman tanımalı hem de onu cesaretlendirmelidir. Böylece bebeğin kendi kendine yemek yeme alışkanlığı zamanla yerleşecektir.
Mama kaşığı nasıl temizlenir?
Mama kaşığının kullanımı kadar temizliği de önemlidir. Her yemek sonrasında mama kaşığının uygun bir şekilde temizlenmesi gerekmektedir. Silikon malzemeden yapılmış mama kaşıkları, kaynatılarak kolaylıkla sterilize edilebilir. Yüksek sıcaklıklara dayanıklılığı düşük olan mama kaşıklarının temizliği ise ılık su ve doğal sabun yardımıyla yapılabilir. Ancak, mama kaşığının temizlendikten sonra iyice durulanarak, üzerinde hiçbir sabun artığı kalmadığından emin olunmalıdır.Neticede, bebeğin hangi ürünü ne zaman ve ne şekilde kullanacağına anne karar vermektedir. Annenin bilinç düzeyi arttıkça, bebeğinin yaşam kalitesi de yükselmektedir.
Daha Fazla Kaynak
- Gebelikte Hangi Minerallere Gereksinim Artar ?
- Hamilelikte Nasıl Beslenilmeli?
- 18+ Aylık Bebeklerde Örnek Beslenme Menüsü İçerikleri Nelerdir ?
- 3 Aylık Bebek Biberonu Nasıl Olmalı ?
- 6-18 Ay Bebekler İçin Örnek Beslenme Menüsü İçerikleri Nelerdir ?
- 6-18 Aylık Bebeklerde Beslenme Nasıl Olmalı ?
- Alıştırma Bardaklarında Hangi Özelliklere Dikkat Edilmeli?