
Hangi Gıdaya Ne Zaman Geçilmeli?
Bebek beslenmesi, belirli periyotlar içinde değişiklik gösteren ve dikkat isteyen önemli bir süreçtir. Annenin, bebeğin ek gıdaya geçiş dönemini iyi gözlemlemesi, ardından anne sütünün yanında bebeğe ek gıda vermeye başlaması gerekmektedir. Bu aşamada, bebek yemekleri konusunda bilgi sahibi olmanız, bebeğinize hangi dönemde hangi ek gıdayı vereceğiniz sorununu çözmeniz açısından kolaylık sağlayacaktır.
Bebeğin ek gıdaya geçişine ilişkin olarak, özellikle pediatristler arasında net bir yanıt bulamamıştır. Genel eğilim 6. aydan itibaren bebeğe ek gıda verilebileceği yönünde olsa da 4. ayın uygun olduğunu düşünen doktorlar da bulunmaktadır. Ortak kanaat ise bebeğe 4. aydan önce anne sütü dışında kesinlikle hiçbir gıda maddesi verilmemesidir. Anne sütü, bebeğin ‘D vitamini’ dışındaki tüm ihtiyaçlarını eksiksiz bir biçimde karşılayabilmektedir.
Ek gıdaya geçmeyi düşünen anneler, ilk olarak bebekleri için uygun besinleri tespit etmelidirler. 6 aylık bir bebeğe ek gıda verilmeden önce bebeğin süt dişlerinin çıkmadığı ve çiğneme, parçalama gibi işlemleri gerçekleştiremeyeceği göz önüne alınmalıdır. Bu bakımdan, bu dönemdeki bebekler için çiğnemeye gerek duyulmayan besinler uygun olacaktır. Sebze püresi ya da çorbası, muhallebi, meyve püresi ve yoğurt gibi besinleri bu evrede bebeğinize gönül rahatlığıyla verebilirsiniz.
İşinizi kolaylaştırmak adına ek gıda olarak verilebilecek yiyecekleri iki aşamaya ayırabilirsiniz. Yukarıda sözünü ettiğimiz, kolaylıkla püre haline getirilebilecek gıdalar 1. aşama yiyecekler kategorisine girmektedir. Bebeklerin ek gıda ile tanışması için 1. aşama yiyecekleri rahatça kullanabilirsiniz. Bununla birlikte, 1. aşama yiyeceklere nazaran daha lifli ve kalın dokulu, protein oranı daha yüksek ancak daha asidik özellikte olan 2. aşama yiyecekleri 8. ayla birlikte bebeğinize vermeye başlayabilirsiniz. Bebek kilo tablosu üzerinden, bebeğinizin gelişimini takip edebilir ve onun için en uygun yiyecekleri rahatça seçebilirsiniz.
Ek gıda verme aşamasında, bebeklerin kullanımı için özel üretilmiş mama kabı, mama kaşığı ve alıştırma bardağı gibi ürünler işinizi bir hayli kolaylaştıracaktır. Bebeklerin anatomik yapısına uygun olarak geliştirilen, içeriğinde hiç bir kimyasal madde bulunmayan, hijyen ve saklama koşullarına uygun bu ürünler sayesinde, ek gıdaya geçiş süreci kolaylaşacak, öte yandan bebeğinizin kendi kendine yeme alışkanlığı kazanma süresi hızlanacaktır.
Daha Fazla Kaynak
- Gebelikte Hangi Minerallere Gereksinim Artar ?
- Hamilelikte Nasıl Beslenilmeli?
- 18+ Aylık Bebeklerde Örnek Beslenme Menüsü İçerikleri Nelerdir ?
- 3 Aylık Bebek Biberonu Nasıl Olmalı ?
- 6-18 Ay Bebekler İçin Örnek Beslenme Menüsü İçerikleri Nelerdir ?
- 6-18 Aylık Bebeklerde Beslenme Nasıl Olmalı ?
- Alıştırma Bardaklarında Hangi Özelliklere Dikkat Edilmeli?