Beslenme

Ek Gıdaya Geçiş Sürecinde Bebeğe Verilmemesi Gereken Besinler Nelerdir ?

Anne sütünün yanı sıra ek gıdaya geçişi, bebeğin altı ayını tamamlamasının ardından, doktor kontrolü altında gerçekleşmesi gereken bir süreç. Bu dönemde annenin bebeğine vereceği gıdaları bilmesi büyük önem taşıyor. Bazı gıdalar bebek beslenmesinin vazgeçilmezleri arasındayken bebeklerde ek gıdaya geçişle birlikte bazı gıdalardan dikkatle kaçınılması gerekiyor. Annenin bu noktada bazı hususlara dikkat etmesi önemli. Örneğin, özellikle emzirme döneminde olan bebeklere bir yaşına gelene kadar inek sütü ve bal verilmemesi gerekiyor. Bunun temel nedeni ise bu gıdaların alerji yapma potansiyellerinin yüksek oluşu ve bebeğin sindirim sisteminin yeteri seviyede gelişmemiş olmasıdır. 

Meyve Süzgeci ile Meyveleri Bebeğinize Rahatça Yedirin

Bununla birlikte, yine alerji yapma olasılığı yüksek olan kivi, çilek gibi meyvelerden de bir süre kaçınılması şart. Bebeğe, ek gıda tablosunun önemli elemanlarından olan meyve verilmek istendiğinde, meyvenin mevsim meyvesi olmasına ve tazeliğini korumasına dikkat edilmesi öneriliyor. Özellikle ek gıdaya geçen bebekler için özel olarak dizayn edilen meyve süzgeci kullanarak bebeğin dişleri çıkmamış olsa dahi meyveleri rahatlıkla yemesi sağlanabilir. Meyve süzgecinin silikon delikli haznesinin yardımıyla bebek meyve parçalarını emerek, güvenli bir şekilde yiyebiliyor. Doğal ve kokusuz renksiz olan silikon hazne temizlemek için ve hijyen sağlamak için uygundur.

Bebeğinizi Patlıcandan Uzak Tutun

Anne, sebze seçiminde de dikkatli davranmalı. Sebze mevsimlik seçilmeli, üzerinde ilaç kalıntısı bulundurması ihtimaline karşı bol suyla yıkanmalı ve hatta soyulmalı. Bebeğe sebze yedirmek için en çok tercih edilen yol ise çorba. Mevsim sebzelerinden yapılan çorba bebek için hem doyurucu hem besleyici bir yemek oluyor. Sebzeler içinde patlıcanın içinde barındırdığı nikotin sebebiyle bebeklik döneminde çok fazla tüketilmemesi öneriliyor. Sadece yemek suları ile beslemek ise doğru bir yöntem değildir, bebek yemek suyu ve ezilmiş sebzeyi yani yemeği de beraberinde birlikte yemelidir.

Yumurta ise temel bir protein kaynağı olmasına rağmen alerjiye yatkın yapısı nedeniyle dikkat edilmesi gereken gıdalardan. Özellikle yumurta beyazının, alerji yapma olasılığı yüksek bir gıda olduğu için bebeklere bir yaşından sonra azar azar verilmesi gerekiyor. Yumurta sarısına ise bebek altı ayını doldurduktan sonra başlanabiliyor. Fakat onu da bütün olarak değil azar azar bebeğe vermeye dikkat edin.

Hazmı zor bir gıda olan inek sütünün de bebeğe bir yaşına kadar verilmemesi tavsiye ediliyor. Ancak ek gıdaya geçen bebeğe ev yoğurdu ve bazı hafif peynirleri yedirmek mümkün. 

Kısacası, bebeğinizi mümkün olduğunca doğal gıdalarla beslemeye, özellikle katkı maddesi ve zararlı kimyasallar içeren yiyeceklerden uzak tutmaya gayret etmenizi öneriyoruz.

Daha Fazla Kaynak