Beslenme

Bebek Ne Zaman Sütten Kesilmelidir?

Annelerin cevap bulmakta en çok zorlandığı sorulardan biri de bebeklerini sütten kesmek için ideal zamanın ne olduğu. Anne sütünün bebeğe sunduğu paha biçilemez faydanın yanı sıra bebek emzirmenin anne ile bebek arasında oluşturduğu duygusal bağ sebebiyle de bu süreç anneleri bir hayli zorlayabiliyor. Uzmanlar ise en az 2 yıl bebeğin anne sütüne devam etmesini öneriyor. Bebeğin sağlıklı gelişimi için en az 2 yıl anne sütüne devam etmesi büyük önem taşıyor. 

Bebeğin ilk 6 ay yalnızca anne sütü sonrasındaki dönemde ise anne sütü ile birlikte ek gıdaya geçilmesi önerilmektedir. Bebek anne sütü alıyor ve ek besinlere dengeli şekilde devam ediyorsa 2 yaşa kadar anne sütüne devam edilmelidir.

Zamanlamaya dikkat

Bebeği memeden kesmede yaş kadar zamanlama da önemlidir. En ideal zaman evde her şeyin yolunda olduğu zamandır. Diş çıkarma, bakıcı değiştirme, seyahat vb. durumlarda bebeği memeden kesme doğru bir karar olmayacaktır. Bunun yanında kendinizi sürekli yorgun hissediyor ve bu durumu emzirmenin fiziksel ve duygusal gereksinimlerinden başka bir şey açıklayamıyorsa doktorunuza memeden kesmeyi danışmalısınız.

Memeden kesme yöntemi

Karar aşamasından sonra bebeğin sütten kesilme yöntemine karar verilmesi gerekiyor. Bu konuda:
- Emzirmeyi azaltarak sütten kesmek: Bu yöntem ile bebek yavaş yavaş emzirmeden kesiliyor. Burada da annenin gözlem kabiliyeti öne çıkıyor. Bebeğin emme saatlerini, hangi durumlarda emme ihtiyacı hissettiği gibi konuları tespit eden anne, gün içinde emzirme saatlerini yavaş yavaş atlayarak bebeğini biberonla ya da yaşı uygunsa ek gıdayla besleyebiliyor. Böylece bebek, farkına dahi varmadan memeden kesiliyor.
- Kesme işlemini öğünlere göre planlayabilirsiniz. Kestiğiniz her öğün arasına 3 gün koymanız bebeğin duruma alışmasını daha kolaylaştırır.
- Bebeği aniden memeden kesmek onları mutsuz ve huysuz yapar. Böylece beslenmeyi reddebilir hastalanabilir ve beslenme bozuklukları ortaya çıkabilir.
- Bebeğinizin beslenme alışkanlığı gelişmişse yani katı yiyecekleri yiyebiliyor ve çiğneyebiliyorsa öğünlerinde verdiğiniz yiyecek miktarını artırarak  ve daha az emzirerek memeyi unutturabilirsiniz.

Bu Süreçte Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Anne, bu yöntemlerden uygun bulduğunu, yine bebeğinin durumunu göz önünde bulundurarak uygulayabilir. Hangi yöntem seçilirse seçilsin buradaki en önemli şart annenin kararından geri adım atmaması oluyor. Bu çerçevede anne;
- Kesinlikle bebeğinin memesini emzik olarak kullanmasına izin vermemeli,
- Bebeğin uyuması ya da sakinleşmesi için emzirmeyi bir sakinleşme aracı gibi kullanmamalı,
- Bu geçiş süresince bebeğe sevgi ve şefkatle yaklaşılarak kendisini güvende hissetmesi sağlanmalıdır.

Siz de yukarıdaki yöntem ve uyarıları göz önüne alarak, bebeğinizle sorunsuz bir sütten kesme süreci yaşayabilirsiniz. 

Daha Fazla Kaynak