
Bebek Ne Zaman Kendi Kendine Yemek Yiyebilir?
Bebek gelişiminin en önemli iki unsuru beslenme ve uyku. Annenin bebeğinin doğumundan başlayarak ona uygun bir beslenme ve uyku düzeni oluşturması gerekiyor. Özellikle bebeklerde beslenme konusunda, neredeyse bebek yaşına girene kadar tüm sorumluluk annenin omuzlarında oluyor. Emziren anne, beslenme saatlerinde fiziki anlamda da bebeğiyle bağımlı halde olurken, ek gıdaya geçişle birlikte beslenme konusunda bebek biraz daha bağımsızlaşabiliyor. Peki, bebek ne zaman kendi kendine yemek yiyebilecek duruma geliyor?
Bebeği Kendi Kendine Yemek Yemeye Alıştırırken Nelere Dikkat Etmelisiniz?
Ek gıdaya ilk 6 aydan sonra başlayabilen bebeğin, kendi kendine yemek yiyebilmek için epey bir mesafe alması gerekiyor. Öyle ki bebeğin ağız yapısının ek gıdayla beslenmeye uygun hale gelmesi yetmiyor. Bebeğin tutma ve kavrama gibi hareketlerde de gelişmesi önemli. Tüm bunlar göz önüne alındığında bebeğin kendi kendine yemek yiyebilmesi konusunda atılacak ilk adım için ideal zaman 8. ay. Öyle ki bebek 8. aydan sonra birçok şeyi ayırt etmeye başlıyor. Ancak başta da belirttiğimiz gibi bu bir süreç ve her bebeğin öğrenme serüveni kendine özel bir şekilde gelişiyor. Genel kabul gören ideal süreç ise bebeğin 3 yaşına geldiğinde artık kendi kendine yemek yiyebilecek kapasiteye ulaşması.Bebeğin kendi kendine yemek yemesini planlayan annelerin dikkat etmesi gereken belli başlı hususlar bulunuyor.
- Bebeği kesinlikle zorlamamak gerekiyor. Fiziki olarak gelişimini tamamlamamış, verilen yiyeceği ya da mama kaşığını elinde tutma becerisini henüz geliştirmemiş bebek zorlanırsa, ilerleyen dönemde kendi kendine yemek yemeyi reddedebiliyor.
- Bebeğin sevdiği gıdalarla bu sürece başlamak uygun olabiliyor. Sevmediği yiyecekleri yemek istemeyen bebek, kendi kendine yemek yeme sürecinden de soğuyabiliyor.
- Yemek saatlerini eğlenceli hale getirmek, bebeğın kendi kendine yemek yemesi sürecine alışmasını kolaylaştırabiliyor.
Doğru Mama Kaşığını Seçin
Bu hususlara ek olarak annenin, bebeği için özel üretilen mama kaşık ve setlerini tercih etmesini tavsiye ediyoruz. Özellikle silikon ya da poliproplen malzemeden üretilen kaşıklar, bebeğe zarar vermeyen yapılarıyla gönül rahatlığıyla kullanılabiliyor. Uzun saplı mama kaşıklarını bebek daha rahat kavrayarak, kendi kendine yeme alışkanlığını kolaylıkla geliştirebiliyor. Buna ek olarak, bu tür mama kaşıkları katı ya da akışkan mama için de oldukça ideal.Mama kaşıklarının yanı sıra mama kapları da bebeklerin bu sürece geçişlerini kolaylaştırabiliyor. Polipropilen malzemeden üretilen, sağlığa zararı bulunmayan ve oldukça dayanıklı bu ürünler sayesinde bebek kendi kendine kolaylıkla yemek yiyebiliyor. Kaymaz tabanı, mamayı taze tutan dizaynı ve iki gözlü tasarımıyla farklı mamaların aynı anda karışmadan yenmesine imkan sağlayan yapısı sayesinde tüm annelere mama kaplarını öneriyoruz.
Daha Fazla Kaynak
- Gebelikte Hangi Minerallere Gereksinim Artar ?
- Hamilelikte Nasıl Beslenilmeli?
- 18+ Aylık Bebeklerde Örnek Beslenme Menüsü İçerikleri Nelerdir ?
- 3 Aylık Bebek Biberonu Nasıl Olmalı ?
- 6-18 Ay Bebekler İçin Örnek Beslenme Menüsü İçerikleri Nelerdir ?
- 6-18 Aylık Bebeklerde Beslenme Nasıl Olmalı ?
- Alıştırma Bardaklarında Hangi Özelliklere Dikkat Edilmeli?