Beslenme

6-18 Ay Bebekler İçin Örnek Beslenme Menüsü İçerikleri Nelerdir ?

Bebeğin ek gıdaya geçişi oldukça önemli bir dönem. Öyle ki bebek ek gıdaya geçtikten sonra annenin belli bir düzen ve süreç içerisinde bir beslenme planı uygulaması gerekiyor. Bunun temel sebebi ise bebeğin bu dönemde hızlı bir şekilde gelişimini sürdürmesi. Hal böyle olunca da neredeyse her ay bebek beslenmesi diyetine farklı bir gıda eklenmesi ihtiyacı doğuyor. 

Özellikle bebeğin diş çıkarmaya başlamasıyla birlikte katı gıdaya geçiş önemli bir adımı teşkil ediyor. Bu bağlamda, 6-18 ay arasındaki bir bebeğin değişken beslenme düzenine azami dikkat göstermek gerekiyor. Bunun içinde en uygun yöntem kademeli bir geçişin sağlanması.

Ek Gıdaya Kademeli Geçişin Önemi

Zaten 6 aylık bir bebeğin en temel ihtiyaçlarını anne sütü karşılıyor. Bebeğin bu dönemde birden ek gıdaya geçişi hem gereksiz hem de yetersiz olabiliyor. O nedenle, ana besini anne sütü olan bebeğin bu dönemde ek besinlerle yavaş yavaş tanıştırılması gerekiyor. Bu yöntem sayesinde bebeğin damak tadı oluşurken, anne de yavrusunun gıda hassasiyetlerini rahatlıkla gözlemleyebiliyor. Bebeğin dişleri tamamlandıkça ek gıdanın yoğunluğu da buna paralel olarak artırılabiliyor. Peki, bu dönemde bebeğinize ne tür besinler ve onun için özel hazırlanmış bebek yemeklerini verebilirsiniz?

Bebeğinizin Menülerini İhtiyaçlarına Göre Oluşturun

Gelişen teknolojik imkanlar sayesinde birçok farklı bebek yemek tariflerine internet üzerinden ya da ilgili kitaplardan ulaşmanız mümkün. Ancak, tarifler değişse de bebeğin ihtiyaç duydukları değişmediği için asıl dikkat edilmesi gereken nokta bebeğin bu ihtiyacını karşılayacak besinlerin verilmesi. Bu çerçevede, bebeğinizin protein, karbonhidrat, süt ve süt ürünleri, meyve ve sebze gibi ihtiyaçlarını karşılayacak menüler oluşturabilirsiniz.

  • Protein ihtiyacını kırmızı ya da beyaz etten sağlayabilir, mercimek gibi içeriğinde protein ihtiva eden bazı bakliyatlarla da destek verebilirsiniz.
  • Süt ve süt ürünleri ihtiyacını yoğurt veya peynir yedirerek karşılayabilirsiniz.
  • Doğal buğdaydan yapılmış ekmekler iyi birer karbonhidrat kaynağı olabilir.
  • Meyve verirken meyve süzgeci gibi yardımcı ürünler kullanabilirsiniz.
  • Sebze ihtiyacını ise mevsim sebzelerinden yapacağınız bebek çorbaları ile karşılayabilirsiniz. 

Kaçıncı Aydan Sonra Süt Kullanılmalı

Gördüğünüz gibi farklı besin kaynaklarını kullanarak sayısız alternatif elde etmeniz mümkün. Önemli olan, bebeğinizin ihtiyaç duyduğu besinleri doğru ve gerektiği kadar almasını sağlamanız. 

Daha Fazla Kaynak