
Yenidoğan Bebekler Neden Sık Sık Kusar?
Yenidoğan bebeklerin özel ilgiye ihtiyacı vardır. Anne karnında, korunaklı şekilde geçirilen 9 ayın ardından bebek, dış dünyanın tüm etkilerine açık hale gelir. Bu nedenle, bebek bakımı konusunda yenidoğan bebek bakımının özel yeri yer vardır.
Yenidoğan bebeklerde kusmalar doğal kabul edilir. Bebeğiniz sık ve yoğun kusmadıkça telaşlanmanıza kesinlikle gerek yoktur. Bebek, doyduğunu anlamadığı için annesini emmeye devam etmekte, fazla emilen süt, mideden yemek borusuna geri gitmektedir. Bebek de bu fazlalığı kusarak vücudundan atmaktadır. Bu duruma, özellikle yenidoğan bebeklerde oldukça sık rastlanmaktadır. Tıp literatüründe bu kusma türü ‘fizyolojik reflü’ olarak tanımlandırılmaktadır. Bebeğin midesi ve bağırsakları gelişme gösterip, bebek karnının doyduğunu hissedebildikçe, bu tür kusmalar azalmaktadır. Bebek 6 aylık olana kadar devam eden yenidoğan bebeklerde kusma, aslında bebek gelişimi için önemli bir ihtiyacı karşılamaktadır. Buna ek olarak, bebeğin gereğinden yavaş ya da hızlı emmesi, emme sırasında hava yutması, karnı doyduktan sonra gazının çıkarılmaması gibi sebepler de kusmaya neden olabilmektedir. Bu tür kusmaların genel özelliği, bebeğin ağzından sızma şeklinde çıkmasıdır. Ancak, bebek şiddetli bir şekilde kusar ise bu durum bir hastalığa işaret edebilir ve mutlaka uzman bir doktora başvurulması şarttır.
Annenin dikkat etmesi gereken husus, emzirmenin hemen ardından bebeği belli bir açıda ve oturur vaziyette bir süre bekletmektir. Özellikle sağ yanına doğru yatırılan bebeklerin kusma sıklıkları azalmaktadır. Emzirmenin hemen sonrasında bebeğinizi kesinlikle sırt üstü yatırmayınız. Kusma halinde, sırt üstü yatan bebeklerde boğulma tehlikesi söz konusu olabilir.
Bebeğinizin kusmalarını engelleyemeyeceğinizi düşünürsek, size düşen, bebek beslenmesinin bir parçası haline gelen bu tür durumlarda gerekli hijyeni sağlamak olacaktır. Bunun için yenidoğan bebekler için özel olarak tasarlanan yenidoğan ıslak havluları bulunmaktadır. Pamuklu dokusu, parfümsüz ve alkol içermeyen yapısıyla yenidoğan ıslak havlusu, bebeğin hassas cildine zarar vermez, hijyenik bir biçimde temizlik yapılmasını sağlar. BPA içermeyen bu ürünü, kusma sonrasında bebeğinizin ağız çevresini ve yüzünü temizlemekte gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.
Kısacası, bebek kusmaları bu dönemde doğal karşılanmakta, anneler alacakları çeşitli önlemlerle bu tür kusmaların azalmasını sağlayabilmektedirler. Bebek büyüyüp sindirim sistemi geliştikçe fizyolojik reflü olarak adlandırılan bu kusmalar giderek azalmakta ve belli bir olgunluğa gelen bebeklerde tamamen sona ermektedir.
Daha Fazla Kaynak
- Bebek Banyosu ve Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Bebeklerde Burun Temizliği
- Bebek Islak Mendilleri Nasıl Olmalıdır ?
- Bebek Ne Zaman Emeklemeye Başlar ?
- Bebek Saç Fırçası Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
- Bebek Tırnak Makası Nasıl Olmalı ve Nasıl Sterilize Edilmelidir ?
- Bebekler Mikroplara Karşı Nasıl Korunur ?