Bebek Bakımı

Bebeğin Üşüdüğü Nasıl Anlaşılır - Bebekler Nasıl Giydirilmelidir?

Annelerin içine düştükleri en büyük yanılgılardan biri bebeklerinin sürekli üşüdüğünü düşünmeleri. Bu düşünce sonucunda da birçok anne gerekli olmadığı halde bebeğini üst üste giydiriyor. Genellikle fazladan kıyafet bebeği rahatsız ederken, bazı durumlarda terleyerek hastalanmasına dahi sebep olabiliyor. Peki, özellikle ilk aylarda bebeğin üşüdüğü nasıl anlaşılabiliyor?

Bebeğin Üşüdüğünü Elleri ve Ayaklarından Anlamaya Çalışmayın

Genellikle anne bebeğinin üşüyüp üşümediğini elleri ve ayaklarından anlamaya çalışıyor. Oysa kan dolaşımının en uç noktalarında yer alan el ve ayaklar, özellikle yenidoğan bebeklerde üşümemelerine karşın soğuk oluyor. Bu durum ise anneleri yanlış yönlendiriyor. Annelere bebeklerinin vücut sıcaklıklarını elleri ve ayaklarına dokunarak anlamaya çalışmamalarını öneriyoruz. Diğer bir yanılgı, bebeğin dışkısının renginden bebeğin üşüyüp üşümediğini anlamaya çalışmak. Bebeğin kakasının rengi tamamen beslenme şekline bağlı olup, üşümesiyle herhangi bir ilişkisi bulunmuyor.

Bebeğin üşüyüp üşümediğini anlamanın en hızlı ve pratik yolu bebeğin ensesine ya da göğüs kısmına dokunmak. Bebeğin ensesi ya da göğsü normalden soğuksa bu durum büyük ihtimalle bebeğinizin üşüdüğüne işaret ediyor. En garanti yöntem ise bebeğin vücut sıcaklığını termometre yardımıyla ölçmek. Bebeğin normal vücut sıcaklığı 36 ila 37 derece arasında değişiyor. Vücut ısısı 36 derecenin altına düşmüş bebek üşüyordur. Bebeğin ateşini ölçmek için dijital termometre ya da temassız ateş ölçer kullanmanızı tavsiye ediyoruz. Bu sayede, hızlı ve güvenilir ölçüm sonuçları elde etmek mümkün. Ayrıca, bebeğin bulunduğu oda sıcaklığını ölçmek için de oda termometresi öneriyoruz. İdeal oda sıcaklığı 22-23 derece arasında değişiyor. Bunlara ek olarak bebekte üşüme titreme gibi üşüme nedenlerini gözlemleyerek de bebeğin durumu tespit edilebiliyor.

Özellikle Pamuklu Kıyafetleri Tercih Edin

Bebeğin üşüyüp üşümemesi konusunda bebek kıyafetleri de önemli bir rol oynuyor. Özellikle yenidoğan bebek kıyafetlerinde kesinlikle poltyester, naylon gibi sentetik kumaşlardan uzak durulması gerekiyor. Bebeğin narin cildi için en uygun olanı genelde pamuklu kumaşlar. Yün sıcak tutsa da bebeğin teninde alerjik etkiye sebep olma ihtimali nedeniyle çok fazla tercih edilmiyor.

Sonuç olarak, bebeğin üşüyüp üşümediğini gözlemleyerek, kıyafetlerini de buna göre giydirmek bebeğin sağlığı açısından oldukça önemli. Anne evde tek kat kıyafetle gezerken bebeğini üst üste giydirmemesi gerekiyor.

Daha Fazla Kaynak