Bebek Bakımı

Bebeğin Tırnağı İlk Ne Zaman Kesilmelidir?

Bebek doğumundan belli bir aya gelene kadar en basit vücut hareketlerini dahi kontrol edemiyor. Özellikle, kol ve ellerini istemsizce hareket ettiren bebek, tırnaklarıyla yüzüne, hatta gözüne dahi zarar verebiliyor. Anneler bu sorunu bebeğin ellerine eldiven giydirerek çözse de asıl yol bebeğin tırnak bakımından geçiyor. Bunun temel sebebi ise bebek doğumdan itibaren dokunarak kendini tanıyor ve eline takılan eldivenler bu süreci engelleyebiliyor. Ayrıca, özellikle yazın doğan bebeklerde eldiven kullanımı pek tavsiye edilmiyor. 

Her Bebeğin Tırnak Uzama Hızı Farklılık Gösterebilir

Genellikle tırnak kesme konusunda anneler en büyük sorunu yenidoğan bebeklerde yaşıyor. Akla gelen ilk soru bebeğin tırnağının ilk ne zaman kesileceği. Aslında bu sorunun kesin bir cevabı bulunmuyor. Öyle ki tırnağın ilk kesilme zamanı bebekten bebeğe farklılık gösteriyor. Kimi bebekler tırnağı uzun bir şekilde doğarken, kimi bebeklerin tırnakları doğumdan 1-2 hafta sonra kesilecek seviyeye gelebiliyor. Hatta bazı bebeklerde eller arasındaki tırnak büyüme hızları dahi farklılık gösterebiliyor. Bu bakımdan, bebeğin ilk tırnak kesilme zamanına annenin karar vermesi önemli.

Tırnak kesmek için ise üretilen özel bebek tırnak makası bulunuyor. Bebekler için özel olarak daha küçük tasarlanan bu tür tırnak makaslarının yapısı da bebeklere göre küçük boyutta üretiliyor olmaları. Kavisli ağız yapısı sayesinde kolay kesim sağlayan bebek tırnak makaslarının yuvarlatılmış kenarları da güvenli bir kullanım sunuyor. Paslanmaz çelikten üretilen bu tür tırnak makasları suyla temizlenmeye uygun. Bunun yanı sıra kullanım sırasında annenin elinden kaymayan tırtıklı gövdeye sahip bebek makasları da bulunuyor.  

İhtiyaca uygun bebek tırnak makasını belirledikten sonra bebeğin tırnaklarını güvenle kesmek mümkün. Bebek bakımının ayrılmaz bir parçası olan tırnak kesiminin düzenli bir biçimde yapılması gerekiyor. Tırnak uzama hızı her bebeğe göre değişmekle birlikte en ideali haftada bir bebeğin tırnaklarını kesmek. Buna karşın, annenin herhangi bir kazaya mahal vermemek için düzenli olarak bebeğinin tırnaklarını kontrol etmesini öneriyoruz.

Tırnak Kesiminden Sonra Hijyen Şartları Sağlanmalı

Bebeğin tırnaklarını kestikten sonra gerekli hijyen şartlarını sağlamak da önemli. Bu çerçevede, tırnak kesiminin ardından;

- bebeğin tırnaklarının kesildiği elleri veya ayakları yıkanarak ya da silinerek temizlenmeli.
- bebeğin tırnakları yeniden kontrol edilmeli. Derin ya da eksik kesilen tırnak olup olmadığına bakılmalı.
- tırnak makası her kullanımdan sonra sterilize edilerek, temiz bir yerde sonraki kullanımlar için muhafaza edilmeli.

Tüm annelere bebekleriyle sağlıklı ve mutlu günler diliyoruz.

Daha Fazla Kaynak