
Bebeğin Göbeği Ne Zaman Düşer ?
Anne ile bebek arasında bağ, bebeğin ana rahmine düşmesiyle başlıyor. Tamamen anneye bağımlı olarak gelişen bebek, fiziki olarak da bir bağ ile anneye bağlanıyor. Göbek bağı adı verilen bu bağın bebeğin gelişiminde çok büyük bir rolü bulunuyor. Bebeğin beslenmesini sağlayan ve oksijen ihtiyacını karşılayan göbek bağı, doğumla birlikte kesiliyor. Ancak bebeğe bağlı kordon biçimindeki bu bağın bebeğe veda etmesi için bir süre daha gerekiyor. Peki, bu bağ bebeğin göbeğinden ne zaman düşüyor?
Bebeğin Göbek Bağı 3-20 Gün Arasında Düşer
Göbek düşmesi olarak da adlandırılan bu sürecin bebeğin doğumundan sonraki 3 ila 20 gün arasında gerçekleşmesi gerekiyor. Bu süre uzadığı takdirde, vakit kaybetmeden mutlaka doktorunuza başvurmanızı tavsiye ediyoruz.Göbek düşme belirtileri arasında en rahat gözlemleyeceğiniz durum, bebekte kalan 2-3 cm uzunluğundaki kordonun yavaş yavaş kurumaya başlaması. Bu süreç başladıktan kısa bir süre sonra da söz konusu kordon düşüyor. Ardından bağın koptuğu bu noktada bebeğin göbek deliği oluşuyor. Oldukça hassas bir bölge olan göbek deliğinin bakımının, özellikle bebeğin gelişiminin hızlı bir biçimde devam ettiği bu süreçte oldukça dikkat yapılması gerekiyor. Gerekli bakım yapılmadığı takdirde, bebeğin göbek deliği çevresinden enfeksiyon kapma riski bir hayli yüksek.
Bebeğin Göbek Bakımını Yapmayı Unutmayın
Bebek göbek bakımı annenin çok vaktini almayacak, oldukça kolay bir süreç. Ancak bir kaç hususa dikkat etmek gerekiyor. Doğumun ardından enfeksiyona oldukça açık olan bu bölgenin göbek düşene kadar suyla temas ettirilmemesi önemli. Anne, bebeği yıkamak istese dahi bebeğin göbeğini sudan korumalı. Göbek çevresi ise antiseptik sıvıyla güzelce temizlenmeli, ardından gazlı bezle üzeri kapatılmalı.Göbek düştükten sonra bebeğinizi gönül rahatlığıyla banyo yaptırmanız mümkün. Bebeği yıkamak için bebeğin hassas cildine uyumlu yumuşak dokulu banyo süngerleri bulunuyor. Bebek için özel üretilen bu sünger aynı zamanda kolayca durulanması ve hızlı kuruması sayesinde de anneye kullanım kolaylığı sunuyor. Buna ek olarak, yine bebeğin kişisel hijyeninde kullanılmak üzere özel olarak dizayn edilen yeni doğan ıslak havluları mevcut. İçinde herhangi bir kimyasal katkı maddesi içermeyen yenidoğan ıslak havlu alkolsüz ve parfümsüz yapısıyla bebeklere doğal bir temizlik sunuyor.
Daha Fazla Kaynak
- Bebek Banyosu ve Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Bebeklerde Burun Temizliği
- Bebek Islak Mendilleri Nasıl Olmalıdır ?
- Bebek Ne Zaman Emeklemeye Başlar ?
- Bebek Saç Fırçası Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
- Bebek Tırnak Makası Nasıl Olmalı ve Nasıl Sterilize Edilmelidir ?
- Bebekler Mikroplara Karşı Nasıl Korunur ?