
Bebeğin Emzirme Esnasında Meme Ucunu Isırması Nasıl Engellenir?
Bebeğin emerken, annesinin meme ucunu ısırması oldukça sık karşılaşılan bir durumdur. Bebeğin çok da farkında olmadan yaptığı, annenin canını yakan bu eylemin temel sebebi, bebeğin dişlerinin çıkmasıdır. Bebek bakımı evrelerinin en sancılılarından biri olan diş çıkarma dönemi, genel olarak bebek altı aylıkken başlar. İlk olarak, bebeğin ön alt iki kesici dişi çıkar. Bu aşamada, bebek annenin göğüs ucunu alt dişleri ile üst damağı arasına sıkıştırır ve bu durum annenin canını çok fazla yakmayabilir. Ancak, üst dişlerin de çıkmaya başlamasıyla birlikte, bebek emzirme bazı anneler için kabusa dönüşebilir. Peki, bu can sıkıcı durum nasıl engellenebilir?
Bir sorunu çözmek için öncelikle sorunun altında yatan sebepleri anlamak gerekir. Bebekler ısırma eylemine dişlerinin çıkmasıyla başlarlar. Aslında bebeğin annesinin meme ucunu ısırması, bir nevi imdat çağrısı olarak da algılanabilir. Diş çıkarma evresinde damak kaşıntısından ateşe kadar türlü zorluklar yaşayan bebek, bu rahatsızlığını ısırma yoluyla annesiyle paylaşabilmektedir. Böyle durumlarda, silikon göğüs ucu koruyucular annelerin kurtarıcısı olabilir. Bu koruyucu, emzirme sırasında adeta bir kalkan görevi görerek annenin acı içindeki göğüslerini korur. Böylece, anne gönül rahatlığı ile bebeğini emzirirken, silikonun doğal ve pürüzsüz yapısından dolayı da bebek emme esnasında herhangi bir rahatsızlık duymaz. Ayrıca, silikon göğüs ucu koruyucular, annenin göğüs yapısına uygun bir biçimde üretilmiştir ve kesinlikle kullanım sırasında anneyi ve bebeği rahatsız etmez. Bu sayede, anne bebeğini daha uzun süreyle emzirebilir. Göğüs uçları oldukça hassas olan ya da belli bir nedenden dolayı çatlayan anneler için silikon göğüs ucu koruyucuları uygun bir çözüm seçeneği olacaktır.
Bebeğin, annesinin meme ucunu ısırması sadece diş çıkarma kaynaklı olmayabilir. Kulak ve üst solunum yolu enfeksiyonları neticesinde burnu tıkalı bebekler de annelerinin meme uçlarını ısırabilir. Burnu tıkalı bebek annesini emerken zorlanacak ve yorulacaktır. Bu durum, bebeği hırslandırarak annenin memesini ısırmasıyla sonuçlanabilir. Ayrıca, annenin emzirme pozisyonları da bu duruma yol açabilir. Emerken rahat edemeyen bebek, tepkisini ısırarak verebilir. Bu sorunu, emzirme tekniklerini öğrenerek aşmak mümkün olacaktır.
Sonuç olarak, bebeğin emzirme esnasında annenin meme ucunu ısırmasının arkasında mutlaka bir sebep bulunmaktadır. Anneler, bebekleri gözlemleyerek bu sebebi ortadan rahatça kaldırabilirler.