
Bebeklerin Dişleri Ne Zaman Çıkmaya Başlar ?
Her bebek farklı bir karaktere ve kendine has fiziksel özelliklere sahiptir. Bebeğin genetik kodları onun gelişiminde de belirleyici role sahiptir. Kimi bebekler hızlı gelişim gösterirken kimi bebeğin gelişimi daha yavaş tamamlanabilmektedir. Bu durum özellikle diş çıkartma dönemlerinde kendini göstermektedir. Hal böyle olunca bir bebeğin dişinin tam olarak ne zaman çıkacağını kestirmek oldukça zordur. Ancak, bebekte gerçekleşen değişimleri gözlemleyerek diş çıkarma dönemi aşağı yukarı tahmin edilebilmektedir.
Hangi diş hangi ayda çıkar?
Normal şartlar altında bir bebeğin dişleri 6 aylık olduktan sonra çıkmaya başlamaktadır. İlk olarak alt ön kesici iki dişin çıkmasıyla başlayan süreç, bebek 24 ila 36 aylık oluncaya kadar devam eder ve bu süre sonunda bebeğin 20 süt dişi tamamlanır. Dişlerin normal şartlarda çıkış süreleri ise şu şekildedir:- ön kesici dişler 6 ila 10’uncu aylarda,
- yan dişler 9 ila 12’inci aylarda,
- köpek dişleri 15 ila 21’inci aylarda,
- birinci azılar 13 ila 18’inci aylarda,
- ikinci azılar 24 ila 33’üncü aylarda çıkmaya başlamaktadır. Ancak başta da belirttiğimiz gibi bu süreler bebeğe göre farklılıklar gösterebilmektedir.
Diş kaşıyıcılar bebekler için mükemmel çözümler sunar
Diş çıkarma dönemini bazı bebekler sorunsuz atlatsa dahi çoğu bebek için bu süreç oldukça sancılı geçmektedir. Diş çıkaran bebek bu dönemi, bazı yardımcı bebek ürünleri sayesinde daha rahat atlatabilir. Bu bağlamda, diş kaşıyıcıları kullanabilirsiniz. Diş kaşıyıcılar, diş kaşıma halkası ve diş kaşıma oyuncağı şeklinde, farklı formatlarda üretilmektedir. Diş kaşıma halkaları arasından ise silikon diş halkası ile sulu diş halkasını tercih edebilirsiniz. Silikon diş halkaları bebeğin ısırmalarına karşı dayanıklıdır ve kolaylıkla deforme olmaz. Üzerindeki kabartılar sayesinde bebek kaşınan damağına masaj yaparak rahatlar. Sulu diş halkaları ise içerisinde bulunan içme suyunun buzdolabında soğutulması sonucunda dişi kaşınan ya da damağı şişen bebeklerin kolaylıkla rahatlamalarını sağlar. Ayrıca, diş kaşıyıcılar sayesinde bebekler tutma ve kavrama gibi hareket kabiliyetlerini de geliştirebilirler.Sonuç olarak, bebeklerin diş çıkarma dönemleri ortalama olarak tahmin edilmekle birlikte, bebeğin genetik yapısı bu dönem üzerinde belirleyici bir role sahiptir. Bazı bebekler bu süreci daha erken yaşarken, bazı bebeklerin dişleri daha geç çıkabilmektedir. Annelere düşen görev, bu dönemlerde bebekleri daha dikkatli gözlemlemek ve ihtiyaçlarına yönelik çözümler üretmek olacaktır.