Bebeğinizin Alması Gereken Kilo Miktarı Nedir?
Bebek gelişimi uzun yıllar boyunca uzmanlar tarafından takip edilen ve belli standartlar getirilen bir konu. Bu çerçevede oluşturulan bebek gelişim tablosu üzerinden bebeğin ideal boy ve kilo ölçüleri rahatlıkla öğrenilebiliyor. Böylece anne, bebeğinin gelişimini doğru şekilde takip edebiliyor.
Gelişim Cinsiyete Göre Farklılık Gösterebiliyor
Özellikle doğumun ardından geçen ilk 12 aylık süre içerisinde bebek çok hızlı bir gelişim gösterir. Ancak her bebeğin gelişim serüveni birbirinden farklılık gösterebiliyor. Kimi bebekler daha gelişirken bazı bebeklerin gelişimi ise daha yavaş gerçekleşebiliyor. Buna ek olarak bebeğin cinsiyeti de gelişim üzerinde önemli bir rol oynuyor. Erkek bebeklerin gelişim ölçütleri kızlara göre daha yüksek olabiliyor. Peki, birden fazla etmenin belirleyici olduğu gelişim konusunda anne, bebeğinin ideal kilosunu nasıl takip edebilir?Öngörülen zamanda doğan bir bebek için 3 ila 3,5 kg. arası normal kabul edilmekle birlikte yenidoğan bir bebeğin kilosu 2,5 ile 5 kilo arasında değişebiliyor. Bebeğin doğum kilosu önemli bir veri olmakla birlikte, bebek gelişimini takip için yanıltıcı olabiliyor. Öyle ki bebek doğduktan sonra hemen gelişimine başlasa dahi ilk birkaç gün kilo kaybı yaşıyor. Ardından bebek, gelişimini sürdürerek doğum tartısı değerini tekrar yakalıyor. Söz konusu 3-4 günlük süre içerisinde bebeğin doğum tartısının yüzde 10’luk kısmı kadar kilo kaybetmesi normal kabul ediliyor. Bebek bu orandan daha fazla kilo kaybı yaşarsa mutlaka doktorla irtibata geçilmesini öneriyoruz.
İlk 6 Ay Bebek Gelişimi İçin Önemli
Bu sürecin ardından bebeğin kilosunun kademeli ve sürekli bir biçimde artış göstermesi gerekiyor. İlk 6 aylık dönemde bebek hızlı bir gelişim içine giriyor. Bebeğin ayda 600 ila 900 gr. arası kilo alması gerekiyor. Bu büyüme hızıyla bebek 5. ayda tartı kilosunun 2 katına, yaşına bastığında ise 3 katına kadar ulaşabiliyor.Bebek Ürünleri En Büyük Yardımcılarınız
Büyüme süreci sırasında annenin en temel görevi, bebeğinin düzgün ve doğru bir biçimde beslenebilmesini sağlamak. Bebek beslenmesi oldukça özel bir konu ve bu konuda anneye yardımcı olabilecek özel bebek ürünleri mevcut. Tartışmasız bir biçimde bu dönemin en önemli besin maddesi anne sütü. Anne sütünü en doğru şekilde vermek için geliştirilen biberonların yanı sıra sütün depolanmasına yardımcı olan süt sağma pompası, süt saklama poşeti gibi bebek ürünleri bulunuyor. Ek gıdaya geçiş döneminde ise yine biberonların yanı sıra bebeklerin ihtiyaçlarına göre üretilmiş suluklar, mama kaşıkları, saklama kapları benzeri birbirinden farklı özel ürünler annelerin yardımına koşuyorlar.Siz de bebeğinizin gelişimini yakından takip ederek, onun en iyi şekilde gelişmesine önemli katkı sağlayabilirsiniz.
Daha Fazla Kaynak
- Gebelikte Hangi Minerallere Gereksinim Artar ?
- Hamilelikte Nasıl Beslenilmeli?
- 18+ Aylık Bebeklerde Örnek Beslenme Menüsü İçerikleri Nelerdir ?
- 3 Aylık Bebek Biberonu Nasıl Olmalı ?
- 6-18 Ay Bebekler İçin Örnek Beslenme Menüsü İçerikleri Nelerdir ?
- 6-18 Aylık Bebeklerde Beslenme Nasıl Olmalı ?
- Alıştırma Bardaklarında Hangi Özelliklere Dikkat Edilmeli?