Bebeklere Televizyon-Reklam Seyrettirmek Zaralı mıdır ?
Teknoloji insanların hayatını kolaylaştıran önemli bir etken. Ancak, özellikle gelişim çağındaki bebeklerin teknolojinin birçok nimetinden bir süre uzak kalması gerekiyor. Bunların başında da insanların karşısında uzun saatler geçirebildiği televizyon geliyor. Anne, bebek sahibi olmadan önce yavrusuna belli bir yaşa kadar kesinlikle televizyon seyrettirmemeyi planlasa da her zaman gerçekleşenle planlanan birbirini tutmayabiliyor. Özellikle birçok anne, bebeğini oyalamak için televizyon seyretmesine izin verebiliyor. Öyle ki dikkat çekici olduğu için bazen anne, yemek yedirmek istediği bebeğine reklam seyrettirerek, onun dikkatini başka tarafa çekmek suretiyle kolayca yemek yemesini sağlayabiliyor.
0-2 Yaş Aralığında Bebeğinizi Televizyondan Uzak Tutun
Siz annelere tavsiyemiz, her ne kadar bazı konularda işinizi kolaylaştırsa da bebeklerin tv izlemesine müsaade etmemeniz. Özellikle 0-2 yaş arasındaki bebekler, televizyondan önemli ölçüde olumsuz etkileniyorlar. Bu bağlamda, televizyon-reklam seyretmek;- bebeğin dil gelişimi sekteye uğrayarak, konuşma zorlukları yaşamasına sebep olabiliyor,
- bebek hiperaktivite, dikkat eksikliği veya otizm gibi sıkıntılara daha yatkın hale gelebiliyor,
- bebeğin fiziksel ve bilişsel becerilerinin gelişimini engelleyebiliyor.
Bebeği televizyondan uzak tutmak için en etkili yol, onun televizyonla hiç bir ilişki kurmamasını sağlamak. Ancak, her anne evde televizyonun açılmasının önüne geçemeyebiliyor. Bu noktada, bebek gelişimi açısından en iyi çözüm yöntemlerinden biri bebeğin oyun oynamasını sağlayarak, dikkatinin televizyon gibi uyarıcılara kaymasını engellemek olabiliyor.
İyi Bir Alternatif: Bebek Oyuncakları
Bebeğinizin ilgisini çeken bir oyun kurabileceğiniz gibi, onun ihtiyaçları göz önüne alınarak dizayn edilen bebek oyuncaklarını da demeniz mümkün. Örneğin, bebe çıngırağı bebeğin dikkatini kolaylıkla çeken, birçok farklı duyusuna hitap eden güzel bir alternatif. İçeriğinde sağlığa zararlı madde bulundurmadığı için gönül rahatlığıyla kullanabileceğiniz bebek çıngırağının saplı modeliyle bebeğin tutma ve kavrama gibi hareket kabiliyetleri de gelişebiliyor. Buna ek olarak, özellikle bebeğin diş çıkarmaya başlamasıyla birlikte kullanmaya başlayabileceğiniz bez oyuncaklar bulunuyor. Farklı model ve renkleriyle bebeğin ilgisini çekecek bu oyuncakla bebek bir yandan diş etlerini kaşırken bir yandan da dokunma, işitme ve duyma gibi duyularını geliştirebiliyor. 6. aydan sonra şekilleri ve renkleri tanıtan renkli oyuncaklar , hikaye anlatan sesli kitaplar ve dokunabilecekleri hissedebilecekleri bezli kitaplar bebeğinizin ilgisini çekecektir.Sonuç olarak, bebeklerin reklam izlemesinin ya da televizyonla vakit geçirmesinin önüne geçmek tamamen annenin kontrolünde olan bir durum. Bebeğinizle ne kadar fazla zaman geçirip ona vakit ayırırsanız bebeğin gelişimi de buna göre doğru bir şekilde ilerleyecektir. Biraz daha sabırlı davranıp, bebeklerin aylık gelişimleri için özel üretilen oyuncaklardan da yardım alarak, bu süreci başarıyla yönetmek mümkün.
Daha Fazla Kaynak
- Bebek Banyosu ve Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Bebeklerde Burun Temizliği
- Bebek Islak Mendilleri Nasıl Olmalıdır ?
- Bebek Ne Zaman Emeklemeye Başlar ?
- Bebek Saç Fırçası Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
- Bebek Tırnak Makası Nasıl Olmalı ve Nasıl Sterilize Edilmelidir ?
- Bebekler Mikroplara Karşı Nasıl Korunur ?