Bebeklerde Konak Neden Oluşur?
Anneler bebeklerini koklamaya doyamazlar. Yavrusunun bu dünyaya ait olamayacak kadar güzel kokusu, anneyi bebeğine daha çok bağlar. Bebeğinin ipeksi saçlarını okşamak anneye tarifi mümkün olmayan bir huzur verir. Ancak, birden yavrusunun saçlarının arasında, sarımsı kabuk biçimindeki oluşumları gören anne telaşa kapılabilir. Konak adı verilen bu tabaka, kötü görüntüsüne rağmen, genel olarak bebeğe zarar vermez, bir rahatsızlığa sebep olmaz. Tamamen, vücut tarafından üretilen doğal bir oluşumdur. Belli bir zaman aralığında kendiliğinden geçer. Buna karşın, yine de annelerin bebek gelişiminde her konuda olduğu gibi, konak oluşumunu da yakından takip etmesi gerekir. Öyle ki çok nadir de olsa bazı durumlarda konak tabakası kalınlaşır ve yayılır. Kulak, göz kapağı ve kaş gibi kafanın bazı bölgelerinde kızarıklık veya isilik oluşumuna sebep olabilir.
Konak oluşumunun belirlenmiş kesin bir sebebi bulunmamaktadır. Bilim insanları konağın, bebeğin derisinde bulunan yağ bezlerinden kaynaklandığını düşünmektedirler. Belirgin bir nedeni olmadığı için konağın tüm bebeklerde görülebilme ihtimali vardır.
Oluşum nedeni bilinmediği gibi, konağın belirli bir tedavi yöntemi de bulunmamaktadır. Doğal bir oluşum olan konak, zamanla hiç bir müdahaleye gerek kalmadan kendiliğinden geçebilmektedir. Ancak, bazı vakalarda konak inatçı olabilir. Böyle durumlarda başvurabileceğiniz ya da konak oluşumunu azaltmak için kullanabileceğiniz birkaç yöntem bulunmaktadır. Bu bağlamda, bebeklerde konak nasıl geçer sorusuna cevap verebilecek bir kaç tüyo paylaşalım.
Konak oluşumunda ne yapılmalıdır?
Konak oluşumu bebeğin cildinde kızarıklık ya da pişik oluşumuna sebep olduysa, bitki özlü pişik önleyici krem kullanabilirsiniz. İçeriğinde çinko ve lanolin bulunan bu tür kremler kızarıklıkları önlemeye yardımcı olmaktadırlar. Pişik kremi alırken, sürmesi ve temizlenmesi kolay, aynı zamanda dermatolojik olarak test edilmiş ürünleri seçmenizi öneriyoruz. Konakla mücadele konusunda kullanabileceğiniz bir diğer bebek ürünü ise saç fırçasıdır. Yenidoğan bebekler için özel üretilmiş bu tür saç fırçaları, yuvarlatılmış uçları sayesinde bebeğin cildine zarar vermez, hassas kafa derisine masaj yaparak derinin hava almasını sağlar. Saç fırçası tercih ederken, ürünün hafif, sapının kolay tutulabilen genişlikte olmasına dikkat ediniz. Bebeğinizi sık aralıklarla yıkamak da konak oluşumunu azaltabilir. Bebeğinizi banyo yaptırırken, bebek bakımına uygun, onun hassas cildini tahriş etmeyecek, yumuşak dokulu banyo süngeri kullanmanız önemlidir. Kolay durulanan ve hızlı kuruyan süngerler işinizi bir hayli kolaylaştıracaktır.Tüm bu önlemlere karşın, ilerleyen vakalarda mutlaka uzman doktora başvurulması gerekmektedir.
Daha Fazla Kaynak
- Bebek Banyosu ve Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Bebeklerde Burun Temizliği
- Bebek Islak Mendilleri Nasıl Olmalıdır ?
- Bebek Ne Zaman Emeklemeye Başlar ?
- Bebek Saç Fırçası Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
- Bebek Tırnak Makası Nasıl Olmalı ve Nasıl Sterilize Edilmelidir ?
- Bebekler Mikroplara Karşı Nasıl Korunur ?