Bebeklerde Kabızlık Nasıl Giderilir?

Bebeklerde kabızlık diyince aklımıza bebeğin kaka yaparken zorlanması gelebilir. Ancak bebeğin kaka yaparken zorlanması, hemen akla kabızlığı getirmemelidir. Bebeklerin kaka yapma sıklıkları bebekten bebeğe değişiklik gösterir. Bebek huzursuzsa, kakası sert ve top topsa, yaparken çok zorlanıyorsa ve 3-4 günden uzun süre aralıklarla kaka yapıyorsa kabız denilebilir.  

Yenidoğan bebekler, boşaltım sistemleri tam olarak gelişmediği için kakalarını da düzensiz bir biçimde yapıyorlar. Öyle ki bebek her emzirmeden sonra kakasını yapabileceği gibi daha seyrek aralıklarla da tuvalete çıkabiliyor.

Bebeklerde Kabızlık

Bebeklerde Kabızlık Belirtileri

Bebeklerde kabızlık belirtilerini anlamak, büyük bir sorun haline gelmeden önce olası bir sorunu tespit etmenize yardımcı olabilir. Genellikle bebeklerde görünen kabızlık belirtileri aşağıdaki şekildedir.

- Sayrek bağırsak hareketleri

- Dışkıda kan

- Yemeyi reddetme

- Karın bölgesinde sertlik

- Ağlama ve huzursuzluk

- Kaka yapmadan önce ağrı

Bebeklerde Kabızlığa Ne İyi Gelir

- Ek gıdalara 3 gün kuralına uygun olarak azar azar ve tadımlık başlamanız daha uygundur. Yoğun şekilde ve çok miktarda ek gıdaya geçmek, bebeğinizin sindirim sistemini zorlayabilir. 

- Demir damlaları da bazı bebeklerde kabızlık sorununa neden olabilmektedir.  

- İnek sütü ve keçi sütü gibi hayvan sütleri de bebeklerde kabızlığa neden olur. Azaltmak faydalı olabilir. 

- Muz, şeftali, pirinç, pirinçunu, patates ve havuç kabız yapabilir. Azaltmak faydalı olabilir. 

- Tahıllardan  özellikle yulaf; meyve ve sebzelerden ise kayısı, armut, kırmızı erik ve sebzelerden balkabağı, kabak, semizotu ve kereviz gibi lifli sebzeler bebeğinizin daha yumuşak kaka yapmasına yardımcı olur.

- Bebeklerde kabızlık çözümü için yeterli su tüketimi önemlidir. Ancak anne sütü ya da devam sütü alıyorsa sıvı ihtiyacını karşılayacağı için daha fazla suya ihtiyacı olmayabilir.

İnatçı Kabız Vakalarında Mutlaka Doktorunuza Başvurun

Kabızlık sık karşılaşılan bir durum olduğu için halk arasında da bu soruna ilişkin birbirinden farklı ve ilginç çözüm önerileri bulunuyor. Bebeklerde kabızlığa ne iyi gelir diye düşünen anne, bazı durumlarda yanlış yöntemler uygulayarak bebeğinin bu sorununu çözmek bir yana daha da artarak yavrusunun sağlığını tehdit edecek boyutlara çıkmasına istemeden de olsa zemin hazırlayabiliyor. Bu nedenle, yukarıda da ifade ettiğimiz gibi özellikle inatçı kabız vakalarının mutlaka doktor kontrolünde çözülmesi şart.

Bebeklerde kabızlık sorunu hakkında daha detaylı bilgi için aşağıdaki yazılarımızı okumanızı öneriyoruz

Bebeklerde Kabızlık Sorunu ile Nasıl Başa Çıkılır?
Bebeklerde kabızlık en sık görülen sorunlardan. Bebeğin sadece anne sütüyle beslendiği ek gıda öncesi dönemde yeni doğan bebeğin kabız olması durumuna çok sık rastlanmıyor.
Bebeklerde Kabızlık Belirtileri ve Tedavisi
Bebeklerde kabızlık belirtilerini anlamak, büyük bir sorun haline gelmeden önce olası bir sorunu tespit etmenize yardımcı olabilir. Olası kabızlık belirtilerini anlamak, büyük bir sorun haline gelmeden önce olası bir sorunu tespit etmenize yardımcı olabilir.